miércoles, 23 de mayo de 2007

Cultura i Educació: Uns pobles més formats, més educats i on retorni la il•lusió

Cultura i Patrimoni


- Promoure les Festes i Activitats Populars del municipi. Treballar per recuperar la il·lusió al municipi de Rialp i la participació de la població en les seves festes, celebracions, activitats culturals i altres esdeveniments que se celebren, juntament amb l’esbart, aplecs i altre tradicions perdudes.

- Foment i recolzament a les propostes culturals impulsades per les entitats culturals del municipi, així com en l’aparició de noves per part de tots els col·lectius: joves, gent gran, entitats, etc. L’Ajuntament posarà a disposició els serveis municipals per tal d’ajudar en les gestions d’organització dels mateixos esdeveniments.

- Recolzar, impulsar i promocionar el Festival de Música de Rialp i les activitats entorn de la música que desenvolupa l’associació Joventuts Musicals.

- Afavorir altres activitats culturals i donar suport a artistes i creadors amb espais d’exposició, assaig i concert entorn les arts plàstiques i visuals, el cinema, la literatura, el teatre i altres opcions musicals.


Patrimoni

- Rehabilitació de part de la Mola de Bellera com a Centre d’Interpretació dels Menestrals, tot afavorint la itinerància del centre en els altres nuclis, convertint tot el municipi de Rialp en radials d’aquest futur museu.

- Establir un Pla Especial de Protecció i Recuperació Patrimonial del municipi: Desplegament del Pla Director de la Vila Closa de Rialp; declaració com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) els següents elements: casc antic de Rialp, esglésies, ermites i capelles del municipi; safareigs, coms, fonts, moles, murs de pedra seca, camins, cabanes, bordes, munyidores i secles de cada municipi; els edificis industrials de interès: serradora, centrals, forns de pa del municipi, etc. Buscar els ajuts relacionats per a dinamitzar-los.

- Elaboració d’un inventari etnogràfic del patrimoni que conservem al municipi (eines, teixits, ceràmica, fotografies, filmografia, etc.) i donar-lo a conèixer a la població mitjançant exposicions, xerrades, catàlegs, etc.

- Realització de Camps de Treball finançats pel Departament de Joventut de la Generalitat, per a la recuperació d’antics camins, murs, espais abandonats i per a la rehabilitació d’edificis.


Història

- Afavorir la recerca entorn al municipi de Rialp i la publicació d’estudis, articles i material didàctic. Establir convenis de col·laboració amb l’àmbit Universitari.

- Treballar i recuperar la memòria i la història dels personatges del municipi. En aquest projecte es realitzarien activitats de difusió, formació i educació al municipi.

- Creació d’un circuit de rutes de turisme cultural en el municipi de Rialp. Senyalització d’itineraris culturals i naturals al municipi, vinculant-los amb els equipaments i serveis del municipi.


Educació i Formació

Educació

- Elaboració d’un Projecte Educatiu de Municipi amb la implicació del sector educatiu municipal, les entitats i representants de la ciutadania, per definir les accions a portar a terme en el marc formatiu i no formatiu: accions d’educació ambiental, de consum responsable, de salut, foment d’activitats extraescolars, activitats entorn l’agricultura i la ramaderia, etc.

- Impulsar i recolzar l’activitat de l’Escola de Música de Rialp i de l’Escola de Futbol de Rialp, facilitant les gestions entre administracions, donant suport logístic i financer, buscant altres recursos, etc.

- Recuperació de l’escola pública de Rialp com a espai municipal obert per l’educació i la formació.

- Creació d’una biblioteca i Arxiu públic de la Vall d’Àssua i municipi de Rialp. Buscar un espai municipal i habilitar-ho com a sala de lectura pública per al municipi.

- Establiment d’una escola de vacances. Afavorir l’ampliació de l’escola d’estiu a una escola pel període de vacances que pugui acollir a nens i nenes de diferents edats.


Formació

- Creació d’una aula tecnològica - sala pública al nucli de Rialp amb servei d’ordinadors, impressores i Internet per als habitants del municipi.

- Establir cursos i jornades de formació per a la implicació de la ciutadania en els processos de participació.

- Realització de xerrades informatives i activitats d’educació ambiental i coneixement de l’entorn amb la col·laboració del Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Parc Nacional i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, a través del Pla de Millora Ambiental.

- Programa de formació per a totes les edats: informàtica i noves tecnologies, arts plàstiques, cursos introductoris d’idiomes; cursos entorn l’agricultura ecològica; cursos a la demanda sol·licitats per la població (aquestes activitats es definiran en el Projecte Educatiu de Municipi)


No hay comentarios: